Liptovský Mikuáš
  Úvod   /   Návštevník   /   BLOG   /   Legenda Jánošík

Legenda Jánošík

Nesmrteľný zbojnícky kapitán Juro Jánošík! Rozporuplná postava slovenských dejín, ktorého sláva nevybledla ani po 300 rokoch. I keď v Mikuláši skončil úplne neslávne! Prečo? Tých „prečo,“ je v jeho príbehu hneď niekoľko. Poďme si ich pekne po poradí zodpovedať:
 

PREČO bol popravený jedným z najpotupnejších a najkrutejších spôsobov?

Obesením za hák za ľavé rebro? Všetkým pre výstrahu! Aby nikto ani len nepomyslel na kariéru zbojníka.  Jánošíka popravili  17. marca 1713 na mikulášskom popravisku Šibeničky. Našťastie, dnes už po popravisku nie je ani stopa, keďže posledného zbojníka tu sťali takmer pred 200 rokmi. Jánošíkovu popravu ale pripomína pamätník, ktorého dominantou je takmer štvormetrová replika šibenice a reliéf Jánošíka.  Ak by ste sa toto miesto vybrali hľadať, nachádza sa asi 2,5 km východne od historického centra, oproti Liptovskej mliekarni na Ulici 1. mája 124. 
 
Program Nechaj sa zlapať v Múzeu Janka Kráľa - vynesenie rozsudku Jánošík - film z roku 1935 replika háku na ktorom bol obesený Jánošík Jánošíkova šibenica - pamätník
 

PREČO ho teda popravili v Liptovskom - vtedy Svätom Mikuláši?

Veď sa narodil v Terchovej (roku Pána 1688) a zbíjal po takmer celom dnešnom území Slovenska. Vec sa má takto - neďaleko Mikuláša, medzi Východnou a Važcom ozbíjal Jánošík grófku von Schardon a tá žiadala od Liptovskej stolice (vtedajšia inštitúcia štátnej správy) finančnú náhradu za ozbíjanie. Potom Jánošíkova družina na Liptove prepadla zemana Zmeškala, a tak bola snaha Liptovskej stolice zlapať Jánošíka ešte väčšia. To sa jej napokon podarilo a Jánošíka uväznili v kaštieli Vranovo.

Prvý stoličný dom - dnes Múzeum Janka Kráľa Jánošíkova mučiareň

PREČO vybrali Kaštieľ Vranovo? 

Z jednoduchého dôvodu, mal väzenie, z ktorého nebolo úniku. Prístupné len cez otvor v podlahe strážnice. Tento kaštieľ stojí do dnešných dní. Poľahky ho nájdete v mestskej časti Palúdzka asi 2 km západne od historického centra. Nápis na  kaštieli „Jánošíkovo väzenie“ je neprehliadnuteľný. Ďalším neklamným znakom toho, že ste na správnom mieste, je Jánošíkova socha v nadživotnej veľkosti pred ním. Kaštieľ je v súčasnosti súkromným majetkom, a tak sa môžete potešiť aspoň jeho architektúrou. Kedysi sa však v jeho priestoroch nachádzala expozícia o jánošíkovských tradíciách, ktorá bola nanovo inštalovaná v prvom stoličnom dome, kde dnes sídli mestské Múzeum Janka Kráľa.
 
Kaštieľ Vranovo - Jánošíkovo väzenie Kaštieľ Vranovo - Jánošíkovo väzenie socha Jánošíka pred kaštieľom Vranovo
 

PREČO je expozícia o Jánošíkovi v Prvom stoličnom dome?

S najväčšou pravdepodobnosťou bol práve v tejto budove vynesený Jánošíkov rozsudok smrti. Pred jeho vynesením Jánošík ešte podstúpil mučenie, čo bolo vtedy úplne bežnou praxou. Čo všetko vytrpel, môžete vidieť v expozícii Jánošíkova mučiareň. Druhou expozíciou je interaktívna Jánošíkova súdna sieň, kde sa môžete stať sudcom, obliecť si dobový talár, posadiť sa za veľký sudcovský stôl a z pozície sily uplatniť neľútostné zákony spred troch storočí. Alebo si zahrať úlohu súdeného a zakúsiť pocit bezmocnosti, keď vaše ruky a nohy budú zvierať chladné kovové obruče dereša. Rovnako desivý je aj ostrý hák šibenice. Všetky tieto dobové rekvizity sú skvelým pozadím pre netradičné fotografie, ktoré si tu môžete urobiť. Obe expozície sa nachádzajú v Múzeu Janka Kráľa na hlavnom Námestí osloboditeľov v historickom centre.

  Jánošíkova mučiareň Jánošíkova súdna sieň v Múzeu Janka Kráľa Jánošíkova súdna sieň


PREČO na záver

Prečo sa nevybrať po stopách Jura Jánošíka a navštíviť tak skutočné miesta, ktoré sa s ním viažu v online prehliadkovej trase JÁNOŠÍKOVA CESTA? Je to jednoduché, stačí mať pri sebe mobilný telefón a cesta sa môže začať!

  online prehliadková trasa Jánošíkova cesta  Legenda Juraj Jánošíkmapa prehliadkovej trasy Jánošíkova cesta

A prečo si neodniesť spomienku na Jánošíka v podobe zaujímavého suveníru? Jánošíkovho dukátu, magnetky, či maľovánky, ktoré si môžete kúpiť cez e-shop. Tieto i ďalšie suveníry ako zvončeky, hrnčeky, tiež valašky sú v predaji v Informačnom centre. 

Jánošíkov dukát

⇒ Fotografia hore: záber z filmu Jánošík z roku 1921, ktorý bol prvým slovenským celovečerným filmom. 

Ak budete mať akékoľvek otázky, obráťte sa na INFORMAČNÉ CENTRUM mesta Liptovský MikulášTu vám ochotne poradíme a poskytneme bezplatné propagačné materiály.

Dňa: 10.9.2022