Liptovský Mikuáš
  Úvod   /   Samospráva   /   Tlačové správy
Hotel Bocian už nebude chátrať, na mieste vyrastie luxusný komplex

Hotel Bocian už nebude chátrať, na mieste vyrastie luxusný komplex

  29.06.2022   |   Tlačové správy

Podpísaním deklarácie o začatí rekonštrukcie sa začala záchrana dlhodobo nevyužívaného a chátrajúceho kaštieľa Bocian uprostred mikulášskej mestskej časti Palúdzka. Developerská spoločnosť kompletne zrekonštruuje historický kaštieľ aj sýpku, spustnutú budovu bývalého vychýreného hotela nahradí nový apartmánový komplex. Výsledkom má byť unikátny areál, aký na Slovensku nemá obdoby. Práce začnú začiatkom septembra, trvať budú približne dva roky.
 
Spojenie histórie a komfortu
Spomienkou na niekdajšie šľachtické sídlo rodiny Palugyayovcov sú historické objekty, ktoré boli súčasťou areálu bývalého hotela Bocian. Kaštieľ aj sýpka sú zapísané v Zozname kultúrnych pamiatok, developer ich kompletne zrekonštruuje. V budove sýpky vytvorí vinotéku a tiež galériu, ktorá poslúži na vernisáže a výstavy, ale aj na súkromné či obchodné akcie. „Schátranú budovu pôvodného hotela zbúrame a postavíme nový rezidenčný komplex. V ňom vznikne v piatich nadzemných podlažiach 99 jedno a dvojizbových apartmánov s terasou,“ vysvetlil investor Rostislav Melichárek. Súčasťou historického areálu zrekonštruovaného kaštieľa so zámockým parkom bude aj súkromný wellness, bazén, fitness centrum a spomínaná galéria s vinotékou.
 
Vlastníci celého podniku
„Majitelia apartmánov získajú omnoho viac, ako len víkendové rekreačné sídlo. Zároveň sa stanú spolumajiteľmi celého projektu vrátane priestorov reštaurácie, lobby baru, fitness centra, masážneho salónu, zámockého parku, bazénu, sáun či kultúrneho centra.  Vďaka tomu sa zaradia medzi jeho prominentných vlastníkov s exkluzívnym prístupom do vinotéky, zámockého parku, či Galérie Bocian,“ ozrejmil Melichárek, podľa ktorého podobný projekt nikde inde na Slovensku nenájdeme.
 
Kaštieľ s bohatou históriou
Základy rokokovo-klasicistického kaštieľa, známeho ako Bocian, pochádzajú z konca 16. storočia.  Pôvodnú renesančnú kúriu dal postaviť Gašpar Palugyay na prelome 16. a 17. storočia vedľa kaštieľa svojho brata Františka. Jeho súčasná podoba vznikla po empírovej prestavbe v roku 1826. Po druhej svetovej vojne sa kaštieľ stal sídlom Štátnych majetkov v Palúdzke. Neskôr bol opäť zrekonštruovaný a zo severu pristavili ubytovacie zariadenia. Od roku 1984 slúžil ako hotel a reštaurácia, avšak po privatizácii ostal nevyužívaný.
 
Obľubovala ho rodinka bocianov
Podľa legendy získal kaštieľ Bocian svoje meno na základe rodiny bocianov, ktorá si na jeho streche pravidelne tvorila hniezdo. Kaštieľ Vranovo v jeho bezprostrednej blízkosti zase získal svoje pomenovanie údajne preto, že sa v jeho okolí vyskytovalo množstvo vrán.