Liptovský Mikuláš
  • Polsky
  • English
  • Slovensky
  • Liptovský Mikuláš - erb mesta
    Pohľady z mesta Liptovsky Mikulas

    Oznamy

    Vážení občania,
    v tejto časti webovej stránky nájdete informácie o dianí v meste , tlačové správy, všeobecné informácie z mestského úradu a informácie o verejnom obstarávaní.



    Typ správy:

    Informačné centrum otvorilo sprievodcovskú trasu o mikulášskych tradíciách

    20.02.2015
       Bryndziarstvo, syrárstvo, liehovarníctvo či garbiarstvo patria viac ako sto rokov k mikulášskym tradíciám. Práve im zasvätilo Informačné centrum mesta (ICM) Liptovský Mikuláš tohtoročnú sprievodcovskú službu. Novú trasu otvorili v piatok 20. februára pri príležitosti Svetového dňa sprievodcov.
        Novou náučnou trasou tak IC otvorilo 7. ročník svojich sprievodcovských služieb. Jej cieľom je priviesť návštevníkov do historického centra mesta, kde so sprievodcom spoznajú miesta spájajúce sa s tamojšími tradíciami. „Ďaleko za hranicami krajiny bola žiadaná chutná bryndza, oštiepky a syry, kvalitné liehoviny a prvotriedne spracované kože mikulášskych garbiarov a kožušníkov. Výroba týchto výrobkov sa v našom meste  zachovala dodnes. Aj preto sme hovorené slovo spojili s ochutnávkami tradičných farmárskych bio syrov či likérov,“  uviedla riaditeľka ICM Jana Piatková.
        Za zmienku stoja aj podnikateľské schopnosti mikulášskych továrnikov. „Ján Pálka (1869 - 1935) vlastnil továreň na remeň. Tu zaviedol vlastnú socializačnú koncepciu, v ktorej z robotníkov urobil svojich spoločníkov a účastníkov na zisku. Zaviedol rôzne benefity a štipendiá. Pavol Žuffa (1889 - 1970) bol spoluvlastník garbiarne Andrej Žuffa a synovia. Jeho meno sa spája i s vynálezom  kruhového logaritmického pravítka. Počas prehliadkovej trasy sme nahliadli priamo do jeho jedálne v Múzeu Janka Kráľa,“ priblížila zaujímavosti zo života mikulášskych osobností turistická sprievodkyňa ICM Darina Hofereková. „Návštevníci sa v našom múzeu zoznámia aj s tradičným spracovaním kože z čias stredoveku,“ doplnil riaditeľ múzea Zdenko Blažek.  
        Okrem bratov Steinovcov sa v prvej polovici 20. storočia výrobou bryndze a syra zaoberalo niekoľko ďalších mikulášskych firiem. Boli to prosperujúce podniky, ktoré svoje výrobky vyvážali do Maďarska, Poľska, Rakúska, Nemecka, Rumunska, Juhoslávie, Francúzska i Ameriky.
        Prvú rafinériu liehu založil v roku 1867 Armin Stark a rozhodol sa v nej vyrábať najkvalitnejšie liehoviny. Jeho meno dodnes zdobí etiketu známeho alkoholického nápoja. „Na prelome 19. a 20. storočia bola rafinéria veľkým a moderným podnikom. Jej výrobky mali dobré meno ďaleko za hranicami,“ odhalila časť mikulášskej histórie turistická sprievodkyňa.
        Bezplatné prehliadky mesta so sprievodcom Mikulášske tradície budú pokračovať v júli a auguste každý piatok o 16:00 h.

    FOTO: G. Lipták

    Krok späť naspäť

    Oznamy

    Typ správy:

    Informačné centrum otvorilo sprievodcovskú trasu o mikulášskych tradíciách

    20.02.2015
       Bryndziarstvo, syrárstvo, liehovarníctvo či garbiarstvo patria viac ako sto rokov k mikulášskym tradíciám. Práve im zasvätilo Informačné centrum mesta (ICM) Liptovský Mikuláš tohtoročnú sprievodcovskú službu. Novú trasu otvorili v piatok 20. februára pri príležitosti Svetového dňa sprievodcov.
        Novou náučnou trasou tak IC otvorilo 7. ročník svojich sprievodcovských služieb. Jej cieľom je priviesť návštevníkov do historického centra mesta, kde so sprievodcom spoznajú miesta spájajúce sa s tamojšími tradíciami. „Ďaleko za hranicami krajiny bola žiadaná chutná bryndza, oštiepky a syry, kvalitné liehoviny a prvotriedne spracované kože mikulášskych garbiarov a kožušníkov. Výroba týchto výrobkov sa v našom meste  zachovala dodnes. Aj preto sme hovorené slovo spojili s ochutnávkami tradičných farmárskych bio syrov či likérov,“  uviedla riaditeľka ICM Jana Piatková.
        Za zmienku stoja aj podnikateľské schopnosti mikulášskych továrnikov. „Ján Pálka (1869 - 1935) vlastnil továreň na remeň. Tu zaviedol vlastnú socializačnú koncepciu, v ktorej z robotníkov urobil svojich spoločníkov a účastníkov na zisku. Zaviedol rôzne benefity a štipendiá. Pavol Žuffa (1889 - 1970) bol spoluvlastník garbiarne Andrej Žuffa a synovia. Jeho meno sa spája i s vynálezom  kruhového logaritmického pravítka. Počas prehliadkovej trasy sme nahliadli priamo do jeho jedálne v Múzeu Janka Kráľa,“ priblížila zaujímavosti zo života mikulášskych osobností turistická sprievodkyňa ICM Darina Hofereková. „Návštevníci sa v našom múzeu zoznámia aj s tradičným spracovaním kože z čias stredoveku,“ doplnil riaditeľ múzea Zdenko Blažek.  
        Okrem bratov Steinovcov sa v prvej polovici 20. storočia výrobou bryndze a syra zaoberalo niekoľko ďalších mikulášskych firiem. Boli to prosperujúce podniky, ktoré svoje výrobky vyvážali do Maďarska, Poľska, Rakúska, Nemecka, Rumunska, Juhoslávie, Francúzska i Ameriky.
        Prvú rafinériu liehu založil v roku 1867 Armin Stark a rozhodol sa v nej vyrábať najkvalitnejšie liehoviny. Jeho meno dodnes zdobí etiketu známeho alkoholického nápoja. „Na prelome 19. a 20. storočia bola rafinéria veľkým a moderným podnikom. Jej výrobky mali dobré meno ďaleko za hranicami,“ odhalila časť mikulášskej histórie turistická sprievodkyňa.
        Bezplatné prehliadky mesta so sprievodcom Mikulášske tradície budú pokračovať v júli a auguste každý piatok o 16:00 h.

    FOTO: G. Lipták

    Krok späť naspäť