Liptovský Mikuláš
  • Polsky
  • English
  • Slovensky
  • Liptovský Mikuláš - erb mesta
    Pohľady z mesta Liptovsky Mikulas

    Oznamy

    Vážení občania,
    v tejto časti webovej stránky nájdete informácie o dianí v meste , tlačové správy, všeobecné informácie z mestského úradu a informácie o verejnom obstarávaní.



    Typ správy:

    V Mikuláši sa budú v roku 2015 ochutnávať tradície

    15.01.2015
        Informačné centrum mesta (ICM) v spolupráci s Múzeom Janka Kráľa otvorí tento rok novú prehliadkovú trasu mestom s podtitulom Mikulášske tradície.  Návštevníkom predstavia najsilnejšie mikulášske tradície, ich pôvod  a to, ako sa zachovali dodnes.
        Informačné centrum tak otvorí siedmu sezónu sprievodcovských služieb v Liptovskom Mikuláši. Sprievodcovia vo svojom výklade predstavia mliekarenstvo, bryndziarstvo, garbiarstvo, kožušníctvo a liehovarníctvo. Pripomenú miesta, kde pôvodné prevádzky pôsobili, ako i mimoriadne osobnosti majstrov, ktorí podniky založili a viedli. „Hovoriť budeme o histórii bryndze a mikulášskych firmách zaoberajúcich sa výrobou tejto pochúťky. O Arminovi  Starkovi, ktorý tu v roku 1867 založil prvú rafinériu liehu a jeho meno dodnes zdobí etiketu známeho alkoholického nápoja. Pripomenieme si rodinu Stodolovcov, ktorým patrila jedna z najväčších a najmodernejších garbiarskych fabrík v meste Kováč-Stodola,“ uviedla Darina Hofereková, turistická sprievodkyňa ICM.
      Jedno zo zastavení v historickom centre mesta bude v Múzeu Janka Kráľa, kde záujemcovia nahliadnu do garbiarskej dielne a jedálne Pavla Žuffu, spolumajiteľa garbiarne. „Návštevníci sa zoznámia s tradičným spracovaním kože z čias stredoveku. Následne sa presunieme do 19. storočia, kedy sa Liptovský Sv. Mikuláš stal centrom garbiarskeho priemyslu v Uhorsku,“ priblížil riaditeľ múzea Zdenko Blažek.        
       Prehliadková trasa Mikulášske tradície bude nielen o histórii, ale poukáže i na ich konkrétne prepojenie do súčasnosti. „Chceme návštevníkom ukázať, že sú tu tradície dodnes živé. Prezentovať konkrétnu ponuku tradičných výrobkov a zároveň tým podporiť domácich podnikateľov,“ dodala riaditeľka ICM Jana Piatková.
       Bezplatné prehliadky s ochutnávkou najtradičnejších syrových výrobkov a likérov sa začnú v piatok 20. februára 2015 o 15.00 pred Informačným centrom mesta pri príležitosti Svetového dňa sprievodcov. 
     

     

    Krok späť naspäť

    Oznamy

    Typ správy:

    V Mikuláši sa budú v roku 2015 ochutnávať tradície

    15.01.2015
        Informačné centrum mesta (ICM) v spolupráci s Múzeom Janka Kráľa otvorí tento rok novú prehliadkovú trasu mestom s podtitulom Mikulášske tradície.  Návštevníkom predstavia najsilnejšie mikulášske tradície, ich pôvod  a to, ako sa zachovali dodnes.
        Informačné centrum tak otvorí siedmu sezónu sprievodcovských služieb v Liptovskom Mikuláši. Sprievodcovia vo svojom výklade predstavia mliekarenstvo, bryndziarstvo, garbiarstvo, kožušníctvo a liehovarníctvo. Pripomenú miesta, kde pôvodné prevádzky pôsobili, ako i mimoriadne osobnosti majstrov, ktorí podniky založili a viedli. „Hovoriť budeme o histórii bryndze a mikulášskych firmách zaoberajúcich sa výrobou tejto pochúťky. O Arminovi  Starkovi, ktorý tu v roku 1867 založil prvú rafinériu liehu a jeho meno dodnes zdobí etiketu známeho alkoholického nápoja. Pripomenieme si rodinu Stodolovcov, ktorým patrila jedna z najväčších a najmodernejších garbiarskych fabrík v meste Kováč-Stodola,“ uviedla Darina Hofereková, turistická sprievodkyňa ICM.
      Jedno zo zastavení v historickom centre mesta bude v Múzeu Janka Kráľa, kde záujemcovia nahliadnu do garbiarskej dielne a jedálne Pavla Žuffu, spolumajiteľa garbiarne. „Návštevníci sa zoznámia s tradičným spracovaním kože z čias stredoveku. Následne sa presunieme do 19. storočia, kedy sa Liptovský Sv. Mikuláš stal centrom garbiarskeho priemyslu v Uhorsku,“ priblížil riaditeľ múzea Zdenko Blažek.        
       Prehliadková trasa Mikulášske tradície bude nielen o histórii, ale poukáže i na ich konkrétne prepojenie do súčasnosti. „Chceme návštevníkom ukázať, že sú tu tradície dodnes živé. Prezentovať konkrétnu ponuku tradičných výrobkov a zároveň tým podporiť domácich podnikateľov,“ dodala riaditeľka ICM Jana Piatková.
       Bezplatné prehliadky s ochutnávkou najtradičnejších syrových výrobkov a likérov sa začnú v piatok 20. februára 2015 o 15.00 pred Informačným centrom mesta pri príležitosti Svetového dňa sprievodcov. 
     

     

    Krok späť naspäť